Pastís de préssec i ametlla

El préssec és de les fruites d’estiu més versàtils. Aquesta recepta, amb préssec groc, resulta perfecta per servir qualsevol visita que tingueu.

La base de galeta ens aportarà un toc cruixent i un subtil gust de mantega, mentre que el préssec saltat amb una mica de sucre i vainilla li donen una cremositat que conjuga perfectament amb l’esponjositat del farciment d’ametlla.

Ingredients

(Per a vuit persones).

Per al farciment de préssec i ametlla:

  • 4 préssecs madurs
  • 40 g de mantega
  • 20 g de sucre
  • Una mica de vainilla mòlta o llavors d’una beina
  • 230 g de llet temperada
  • 2 ous mitjans
  • 70 g d’ametlla mòlta fina. Convé triturar-la una mica abans d’afegir-la a la massa si veiem que està molt granulosa.
  • 20 g de farina d’arròs
  • 30 g de mantega fosa
  • 80 g de sucre blanquilla

Per a la base de massa trencada:

  • 125 g de farina de civada integral
  • 80 g de mantega en pomada
  • 50 g de sucre glas
  • 30 g de rovell d’ou

Elaboració

  1. En primer lloc, pastem en un bol tots els ingredients de l’apartat de la massa fallta a temperatura ambient fins a aconseguir una pasta consistent, encara que tova. Emboliquem en paper film i deixem refredar durant almenys vuit hores.
  • Quan hagin passat les vuit hores de repòs de la massa l’estirem i la disposem sobre un motlle desmuntable per a pastissos. Si se’ns trenca a l’hora de traslladar-la, podem col·locar els trossos amb la mà i prémer bé les vores. Fiquem el motlle a la nevera cobrint la massa amb paper de forn i afegint arròs per cobrir tota la superfície i deixem que s’endureixi la massa de nou.

  • Mentre es refreda la base del pastís cuinem el préssec. Pelem i tallem a làmines el préssec. En una paella hi posem el sucre, la mantega i la vainilla. Quan estigui calent tirem el préssec i deixem coure durant almenys cinc minuts a foc mitjà fins que s’estovi, però sense desfer-se. D’altra banda, barregem tots els ingredients restants del farciment per formar una massa solta, com la d’una crepe.
  • Traiem la base del pastís de la nevera i la introduïm al forn a 190 ºC durant cinc minuts. Amb aquesta precocció retirem el paper amb l’arròs i hi afegim el préssec i la massa d’ametlla per coure-la durant 30 minuts a 180 °C.

  • Abans de servir tallada en porcions deixem que es trempi i servim amb el gelat de vainilla, de iogurt o fins i tot de llet d’ovella.

Recepta realitzada pel xef  Mateu Serra  per a “Bones fins a l’os”.