L’assemblea de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya reafirma el compromís de les cooperatives amb la sostenibilitat econòmica i social del medi rural, amb un espai destacat per a la fruita de pinyol

L’Assemblea de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha volgut que la campanya “Bones Fins a l’Os”, que pretén animar a gaudir de la fruita d’os de temporada de cooperatives espanyoles, tingui un espai destacat a l’esdeveniment

Campanya de suport a fruites de pinyol de cooperatives

Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha celebrat avui la seva Assemblea General anual a l’ Escola d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid, ETSIAAB , que ha reunit més d’un centenar de delegats de cooperatives i representants del sector agroalimentari.

L’Assemblea de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha volgut que la campanya “Bones Fins a l’Os” , que pretén animar a gaudir de la fruita d’os de temporada de cooperatives espanyoles, tingui un espai destacat a l’esdeveniment.

Préssecs, nectarines, albercocs, prunes, paraguaians i cireres , totes fruita de pinyol , han format part d’un bodegó i han ajudat a posar en valor, entre els assistents a l’Assemblea, el paper dels agricultors i les seves cooperatives per oferir als consumidors aliments sans i segurs, propers, i produïts de manera sostenible, donant suport a l’economia del medi rural i el futur dels milers d’explotacions familiars que viuen als nostres pobles.

Labor del cooperativisme

El president de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Ángel Villafranca , ha destacat a la clausura que ” davant la situació de sequera actual cal investigar, innovar, invertir i garantir l’ús de l’aigua a l’agricultura per continuar produint aliments “. Així mateix, ha reiterat que “ si es volen preservar les estructures productives, com són les cooperatives, transformadores i comercialitzadors dels aliments que els nostres agricultors i ramaders produeixen cal que s’ampliïn les mesures que ha presentat el Govern recentment ”.

Durant el seu discurs Ángel Villafranca, ha destacat que 123.000 persones treballen en cooperatives, d’elles un 46% dones , cosa que mostra l’important rol que exerceixen les cooperatives com a fixadores d’ocupació estable al medi rural , tal com recull l’Observatori del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol, elaborats amb les dades del 2021.

Ángel Villafranca ha incidit en la importància del cooperativisme i la seva contribució al sector agroalimentari espanyol, no només per mantenir una important activitat econòmica i ocupació estable, sinó també per seguir fidels al seu compromís amb les zones rurals on s’assenten. El cooperativisme agroalimentari al nostre país agrupa més d’un milió de famílies sòcies, en 3.669 cooperatives, que van facturar 38.428 milions d’euros el 2021 , un +12,3% respecte a l’any anterior.

L’acte també ha comptat amb la presència del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas , que ha subratllat que és conscient del que suposa la disminució d’activitat per a les cooperatives a causa de la sequera i que per això es preveuen mesures d’índole fiscal, laboral i de liquiditat econòmica.

Abans del lliurament de Premis i de la cloenda de l’Assemblea, els assistents van tenir l’oportunitat d’escoltar la xerrada “Espanya al món 2023: perspectives i desafiaments”, a càrrec de Jorge Tamames. L’investigador del Real Instituto Elcano s’ha referit a la continuïtat de la guerra a Ucraïna i la presidència espanyola del Consell de la UE durant la segona meitat de l’any.

Premis Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya 2023

Durant l’Assemblea s’han lliurat els Premis Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya. En aquesta vuitena edició, les cooperatives guanyadores han estat Grup AN S. Coop, Comtes d’Albarei, Celler Cuatro Rayas i Viña Costeira.