Ingredients
- 1 kg. de cireres o picotes, segons temporada
- 200 g. sucre
- 30 g. de farina o fècula de blat de moro, Maizena®
- 1 beina de vainilla
- Per a la massa del pastís: 500 g. farina de blat
- 250 g. mantega
- 50 g. sucre
- 1 cda. del suc d’una llimona
- 7 cdas. d’aigua
- Un pessic de sal
- Per coure: 1 ou per pintar
- Motlle ø 23 cm
Com fer un pastís de cireres o cherry peu. Aquesta recepta de postres és sens dubte, una de les postres emblemàtiques d’USA En infinitat d’ocasions hem vist pel·lícules en què els protagonistes es demanen un pastís de cireres al bar de carretera de torn i en gaudeixen com si es tractés del millor menjar.
Aquest és el pastís, sucós per dins, amb un farcit que treu el singlot i cruixent per fora, amb una massa fallta especial per aquest pastís que heu de fer sí o sí.
La veritat és que aquest pastís és un dolç d’aquells que sorprenen. Tot i que la base del seu farciment és gairebé al cent per cent, cireres o picotes , la textura final no queda per a res tipus melmelada. La fruita es cuina al forn fins a bombollejar, donant com a resultat un xarop de fruita totalment de llampec.
Si bé el farcit ja és una delícia, aquest pastís no seria gens com n’és d’estupenda i rica, si no fos per la massa de la seva base. La textura i sobretot el sabor d’aquesta massa fallta feta a casa en impressionant, de deu.
Podeu trobar al bloc receptes amb cireres que us sorprendran. Des d’aquest original strudel de cireres , una clàssica clafoutis de cireres o un tradicional pa de pessic amb cireres . Totes de llampec, us ho asseguro. Us animo que us poseu mans a l’obra amb aquesta pastís de cireres . Es tracta d’un pastís molt senzill que dóna com a resultat un dolç saborosíssim que us deixarà quedar com a reis així que el compartiu amb els vostres, tot un postre de llampec.
Preparació del farciment de cireres o picotes
- Rentem les cireres amb aigua abundant. Procedim a desossar les cireres com podeu veure en aquest vídeo. Un cop desossades les col·loquem en un bol i afegim el sucre. Remenem bé i deixem que la fruita es maceri durant 8-12 hores perquè deixi anar tot el seu suc.
- Jo guardo les cireres a la nevera durant aquest procés, així m’asseguro que estiguin en perfecte estat per a la preparació del pastís. Així tampoc no fermentaran amb la calor que fa a l’estiu. Quan tenim les cireres o les picotes macerades amb el sucre, veurem que hauran deixat anar bastant suc.
- Hi afegim les llavors de la beina de vainilla i la fècula de blat de moro. Remenem bé per integrar. Reservem.
Preparació de la massa per a la base del pastís
- Per això hem de tallar la mantega, directament del frigo, en quadradets. Col·loquem la mantega trossejada en un bol.
- Hi afegim la farina, el sucre i un pessic de sal. Comencem a barrejar els ingredients fins a formar una sorra. Hi afegim l’aigua i el suc de llimona i seguim barrejant fins a aconseguir una massa solta i homogènia.
- Amb les mans compactem la massa formant dues porcions, una per a la base, més gran, i una altra per a l’enreixat. Emboliquem cadascuna de les porcions en film transparent i guardem la massa a la nevera durant 1 hora. Fins que no s’hagi endurit.
Preparació del pastís de cireres. Presentació final
- Col·loquem la massa de la base del pastís entre dos papers de forn per poder treballar-la sense perill que s’enganxi a la superfície de treball ni al corró.
- Estirem la massa fins que ens quedi uns 3 o 4 mm. de gruix.
- Col·loquem la massa al motlle de pastís triat, en aquest cas un motlle ø 23 cm. mantenint a la part inferior el paper de forn. Així evitem que s’enganxi al motlle, neo serà necessari greixar i motlle i ens facilitarà el desemmotllament.
- Regularitzarem les vores del pastís deixant que la massa sobresurti 0,5 cm. del motlle. Farcim el pastís amb el farcit i reservem. Estenem el segon tros de massa de la mateixa manera que el primer. Un cop estesa, tallem tires de 1 a 1,5 cm. d’amplada.
- Col·loquem 4 tires d’un mateix sentit sobre el pastís. Continuem amb les tires que aniran perpendiculars col·locant cadascuna de manera que quedi un enreixat amb les anteriors. Al vídeo podeu veure de forma clara com fer-ho perquè quedi perfecte.
- Pintem la superfície del pastís amb ou batut i introduïm al forn. Amb el forn prèviament calent a 190º C, enfornem el pastís amb calor només per baix, durant 15 minuts. Passat aquest temps posem el forn amb calor per dalt i per baix i enfornem durant 45 minuts.
- Durant el fornejat, si veiem que el pastís es torra en excés a la part superior, podem tapar-lo amb un paper d’alumini.
Quan el pastís està a punt, el retirem del forn i deixem que es refredi, sense desemmotllar, sobre una reixeta. Un cop freda podem desemmotllar-la i gaudir-la.
Podeu veure totes les fotos del pas a pas d’aquesta recepta de pastís de cireres en aquest àlbum. No us perdeu cap detall i us sortirà de llampec